Silvana Armenulić

Silvana Armenulić, rođena kao Zilha Bajraktarević; 18. maja 1939 u Doboju u porodici poslastičara Mehmeda Barjaktarevića, kao treće od desetoro djece, bila je jugoslavenska interpretatorka novokomponovanih narodnih pjesama i sevdalinki.

U osnovnoj školi svirala je mandolinu, pa pomalo i pjevala. Sa 16 godina odlazi kod tetke u Sarajevo.
Na Ilidži je upoznala poznatog harmonikaša Ismeta Alajbegovića Šerbu i počela da pjeva u njegovom orkestru. Uzela je novo scensko ime – Silvana, po tada popularnoj italijanskoj glumici Silvani Mangano, i tako se otisnula u estradne vode.

Nakon što je brzo postigla uspjeh kao istaknuta pjevačica u svojoj sredini, preselila se u glavni grad nekadašnje Jugoslavije, Beograd, u potrazi za boljim mogućnostima ostvarenja pjevačke karijere.

Doživljava veliki uspjeh i postaje jedna od najuspješnijih folk zvijezda u SFRJ. To je dovelo do brojnih i veoma uspješnih pjevačkih angažmana u cijeloj zemlji, a kasnije i do nastupa u popularnim TV humorističkim serijama i filmovima.

Svoje arhivske snimke sevdalinki snimila je za arhiv Radio Beograda šezdesetih godina 20. vijeka.

Snimila je i duete sa raznim izvođačima širom bivše Jugoslavije: Aleksandrom Trandafilovićem (A što ti je mila kćeri jelek raskopčan, Ima dana), Cunetom Gojkovićem (Gdje si, da si moj golube, Kad u jesen lišće žuti), Arsenom Dedićem (Život teče, Sve bilo je muzika), Slavkom Perovićem (Krčmarice, daj mi vina; Kada smo se sreli prvi put; Katerina; Dođi, neznanko draga).
Također  je objavila singlicu sa grčkim pjesmama.

Bila je udata za tenisera Radmila Armenulića, s kojim ima kćerku Gordanu.

Život tragično gubi 10. oktobra 1976 godine  u saobraćajnoj nesreći na relaciji Beograd-Niš. Sa njom su tada nastradali i njena trudna sestra Mirjana (Mirsada) Barjaktarević i violinista Rade Jašarević.

Iako je poginula davne 1976-te, njene pjesme i dalje traju i smatraju se evergrinom prave narodne muzike.

Najpoznatije tradicionalne pjesme:

Djevojka je pod đulom zaspala; Đul Zulejha; San zaspala; Svi dilberi, mog dilbera nema; Bol boluje mlado momče;
Pusti me majko (Golube poleti); Bosa Mara Bosnu pregazila i Mene moja zaklinjala majka.
Također na gramofonskim pločama snimila i:
Zapjevala sojka ptica; Sinoć ja i moja kona; Snijeg pade, drumi zapadoše; Teško meni jadnoj u Saraj'vu samoj; Moj dilbere;
Djevojka viče s visoka brda; Kraj potoka bistre vode; Sejdefu majka buđaše; Rumena mi ruža procvala; Golube poleti;
Vrbas voda nosila jablana; Da sam ptica; Zvijezda tjera mjeseca; A što ćemo ljubav kriti; Niz polje babo idu sejmeni.

Proslavila se i pjevanjem novokomponovanih pjesama:

Šta će mi život; Ciganine, sviraj, sviraj; Srce gori jer te voli; Nad izvorom vrba se nadnijela; Ludujem za tobom; Sama sam; Rane moje; Dušo moja i brojnim drugim.

Sevdalinka
Potpiši peticiju