Novosti

14. Aprila 2020

Nezavisne novine:
I građani mogu pomoći da sevdalinka dođe do UNESCO-a

BANJALUKA - Sevdalinka mi je davala mir i tjerala me da više razmišljam o poetici i, što je najvažnije, pružala mi je mogućnost da se emocionalno izrazim. Kao da uvijek imate rezervnu varijantu.
Kao da imate mjesto, neku logu, gdje možete biti sami sa sobom bez ikakvih vanjskih uticaja, kaže Amira Medunjanin, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinki.
(Nezavisne novine / 14.04.2020)
11. Aprila 2020

Radio Sarajevo:
Potpišimo peticiju jer sevdalinka zaslužuje mjesto u UNESCO-u!

Za sevdalinku bi mogli reći da predstavlja jedan od velikih neotkrivenih svjetskih muzičkih stilova, koji se ljepotom može mjeriti sa portugalskim fadom i argentinskim tangom.
To je intrigantna, zavodljiva muzika, koja i dan danas jednako privlači sve uzraste.
(Radio Sarajevo / 11.04.2020)
3. Februara 2018

Radio Slobodna Evropa:
Sevdalinka, pjesma koju svi baštinimo

Sevdalinka, tradicionalna pjesma koja se pjeva stoljećima, jedinstvena je u melodijskom i poetskom smislu i kao takva može se kandidirati za listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a, ocjenjuju stručnjaci. Kako bi se to ostvarilo, mjesecima traju pripreme.
Konferencija održana u Tuzli pod nazivom "Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva", svakako je veliki doprinos ovim nastojanjima.
(Radio Slobodna Evropa, 03.02.2018)
25. Januara 2018

Tuzlanski.ba:
Sevdalinka zaslužuje mjesto na UNESCO-ovoj listi

U toku je proces upisa sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, a tim povodom u Tuzli je danas održana konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti koje će narednih mjeseci raditi tim stručnjaka, koji je, nakon inicijative o nominaciji, oformila bh. komisija za saradnju sa UNESCO-om. U nastojanju da se njeguje izvorni oblik sevdalinke i da se ona interpretira bez aranžmanskog ili interpretacijskog “skrnavljenja”, od 2008. godine Udruženje muzičkih umjetnika Tuzla organizira festival sevdalinki...
(Tuzlanski.ba, 25.01.2018)
27. Juna 2017

Fokus.ba:
Na listu UNESCO-a upisan zmijanjski vez, sevdalinka u proceduri

BiH je na reprezentativnu listu nematarijalne kulturne baštine UNESCO-a upisala zmijanjski vez, a u proceduri upisa su branje trave ive na Ozrenu, drvorezbarstvo u Konjicu, sevdalinka, te dani kosidbe na Kupresu, rekao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.
Osmanović je, prije početka sastanka mreže eksperata za nematerijalnu kulturnu baštinu jugoistočne Evrope, rekao novinarima u Sarajevu da je BiH u februaru preuzela predsjedavanje Savjetom ministara kulture jugoistočne Evrope, što će iskoristiti da ojača regionalnu saradnju u oblasti nematerijalne baštine.
(Fokus.ba / 27.06.2017)
29. Januara 2017

Nezavisne novine:
Sevdalinka zaslužuje da bude nasljeđe čovječanstva

Sevdalinka je pjesma koja ima izuzetnu poetsku, muzičku i historijsku vrijednost. Afirmiše lokalni kulturni identitet, prenosi se s koljena na koljeno i izvor je inspiracije međukulturne razmjene. Predstavlja jedinstveno nasljeđe u živoj tradiciji. Konstantno je obnavljana, izvođena i traje do dandanas, a trajaće i dalje. Živa je, to je važno za UNESCO, na čijoj listi s pravom zaslužuje da bude...
(Nezavisne novine / 29.01.2017)
18. Januara 2017

Klix.ba:
Božo Vrećo u Bazilici Svetog Srca u Briselu: Želimo da sevdalinka što prije bude pod zaštitom UNESCO-a

Bosanskohercegovački interpretator sevdalinki Božo Vrećo održaće 24. februara koncert u Bazilici Svetog Srca u Briselu (The National Basilica of the Sacred Heart).
Ovaj koncert je jedan od projekata kroz koje neprofitna kulturno-umjetnička asocijacija Gratiartis radi na predstavljanju sevdalinke u najboljem svijetlu u glavnom gradu Evrope, u cilju njenog uvrštavanja u nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a...
(Klix.ba / 18.01.2017)
12. Januara 2017

Klix.ba:
Radi se na nominaciji sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa

Predstavnici Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla, tokom današnjeg sastanka u Gradskoj upravi, obavijestili su gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o realizovanim aktivnostima u vezi sa nominacijom sevdalinke za upis na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.
Članovi Udruženja su, u saradnji sa Vesnom Isabegović, diplomiranom etnologinjom Muzeja istočne Bosne, podnijeli inicijativu Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-om...
(Klix.ba / 12.01.2017)
16. Juna 2012

Radio Slobodna Evropa:
Sevdalinka je kulturni fenomen vrijedan liste UNESCO-a

U Sarajevu je nedavno izašla, a u Norveškoj promovisana knjiga pod naslovom „Sevdalinka - alhemija duše“ prof. dr. Esada Bajtala. Sevdalinka kao kulturni fenomen bh. prostora nastala je, kako sam autor kaže, u životnoj stvarnosti koju je iznjedrio specifičan mentalitet i kulturno-istorijski identitet.
Kako je i gdje, te ko je napisao najljepše stihove neprežaljenih ljubavnih jada, znanih i neznanih, te može li sevdalinka biti dio nematerijalnog kulturnog nasljeđa ovog prostora pod zaštitom UNESCO-a, za RSE otkriva autor knjige.
Sevdalinka
Potpiši peticiju