Damir Imamović

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu (BiH). Iako se za muziku interesuje od djetinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. 2004. godine zajedno sa Farah Tahirbegović radi na monografiji pjesama svoga dede i jednog od najuticajnijih pjevača u historiji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u svijet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom. Ubrzo počinje graditi vlastiti repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu. Od prvih nastupa izdvajaju se: koncert u Turskom kulturnom centru u Sarajevu (2005.); gostovanje u centru Pompidou u Parizu u okviru obilježavanja godišnjice Centra Andre Marlaux (2005.); snimanje sa Vlatkom Stefanovskim za kompilaciju «Bentbaša – Bosanska ljubavna pjesma» (Goethe/Yaman, 2008.), kao i serija koncerata «Sevdah Ripablik» u sarajevskom café-u «Karabit» (buybook, Umjetnička galerija BiH).

2006. okuplja «Damir Imamović Trio» (Vanja Radoja – violina, Edvin Hadžić – kontrabas) sa kojim iste godine snima «DI3 Svira Standarde» (buybook). Nakon serije uspješnih nastupa u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj gori, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Turskoj i dr., DI3 u novembru 2007. godine snima live CD u Omladinskom kulturnom centru «Abrašević» u Mostaru. «Abrašević Live» ubrzo postaje jedan od najslušanijih CD-ova «novog sevdaha» na području bivše Jugoslavije i donosi Triju nastupe na brojnim prestižnim scenama kao što su «CRR» u Istanbulu (2008.), «BKC» u Sarajevu (2008.), «Domu omladine» u Beogradu (2009.),  Jazz Fest Sarajevo (2009.) i  dr.

April 2009. godine donosi i premijerni koncert internacionalnog kvarteta Eric Vloeimans/Damir Imamović/Bojan Zulfikarpašić/Bachar Khalife u sarajevskom BKC-u, tokom muzičkog happeninga «Xenophonia». Kvartet nastavlja saradnju u avgustu iste godine sa dva koncerta na Umbria Jazz Fest Balcanic Windows u Beogradu i Novom Sadu (Srbija). U januaru 2011. godine Kvartet nastupa u amsterdamskom Concertgebouw, nakon čega slijedi holandska turneja sastava.

U aprilu 2010. izlazi prvi DI solo CD (Gramofon) kojim se kruniše uspješna serija solo nastupa i novi korak koji Imamović pravi s ovom najstarijom od svih formi izvođenja sevdaha. Solo repertoar Damir gradi neprestanim nastupima na najrazličitijim svjetskim pozornicama: sarajevskom BKC-u, beogradskom Kolarcu, washingtonskom Kennedy Centru, čikaškoj The Old Town School of Folk Music, i dr.

Drugi DI solo CD zove se “Svrzina kuća” (iTM, 2011.). Snimljen je u julu 2011. tokom četiri koncerta u muzeju “Svrzina kuća” u Sarajevu.

Od 2012. Damir ponajviše nastupa u okviru mnogo hvaljenog Sevdah Takhta Damira Imamovića, zajedno sa Ivanom Mihajlovićem (el. bass) i Nenadom Kovačićem (perkusije). U oktobru 2012. izdaju prvi CD i kreću na turneju po Evropi.

2015. godine Sevdah Takht Damira Imamovića postaje kvartet kada mu se pridružuje izuzetna violinistica iz Sarajeva Ivana Đurić. Bend biva izabran za showcase koncert na festivalu WOMEX 2015 u Budimpešti a Damir 2015. godine potpisuje sa prestižnom izdavačkom kućom Glitterbeat Records i za njih izdaje novi album “Dvojka”. Album se, uz izvrsne međunarodne kritike, pojavljuje 29. aprila 2016. Te i naredne godine Damir nastupa širom bivše Jugoslavije, na prestižnim evropskim scenama a u 2017. godini slijede i turneje u SAD i u Kini.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pjevačima i autorima ove umjetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha. O emotivnoj strani ovog procesa rediteljica Marina Andree (www.dim.hr) snimila je i dokumentarni film «Sevdah» koji je na Sarajevo Film Festu osvojio Prvu nagradu publike (2009.). Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu «SevdahLab» – putujućom laboratorijom sevdaha u kojoj Damir izlaže historiju i estetiku ove tradicionalne umjetnosti. SevdahLab predavanja i radionice održane su na prestižnim univerzitetima, muzičkih institutima i drugim venuima u Evropi i Americi.

U novembru 2015. Damir u Sarajevu postavlja veliku multimedijalnu izložbu “Sevdah, umjetnost slobode” koja predstavlja krunu njegovog istraživačkog rada u sevdahu. Ubrzo nakon toga, iz štampe izlazi i njegova knjiga “Sevdah” (Vrijeme, 2016.) koja se u 2017. godini pojavljuje i na engleskom jeziku. Radi se o prvoj knjizi o ovom tradicionalnom žanru iz pera jednog izvođača i autora.

Pored nastupa i istraživanja, Damir se pokazao i kao aktivan stvaralac u teatru. Međunarodno je nagrađivan autor muzike za predstave Dine Mustafića, Selme Spahić, Aleša Kurta i Stevana Bodrože, za film “Sarajevo” Mustafe Mustafića, animirani film “Aždaja” Ivana Ramadana i dr.

Nosilac je nagrade “Fra Grgo Martić” za 2015. godinu za promociju bh. muzike (AMUS), prve nagrade za pozorišnu muziku na festivalu u Brčkom u 2014. i brojnih drugih nagrada.

 

POSJETI DAMIRA

Sevdalinka
Potpiši peticiju