Nikola Škrba

Nikola Škrba (1922 – 1995) je bio jedan od najistaknutijih humorista Radio-Sarajeva.
Gradio je neobičan humor temeljen na žargonu sarajevske mahale, iako čak nije bio ni rođeni Sarajlija, ni rođeni Bosanac, (rođen je u Krasnojarsku – južna sibirska oblast u Rusiji).

U saradnji sa humoristom Nedeljkom Opančićem, je bio autor emisije “Selo veselo”, koja je bila putopisnog karaktera, obogaćena narodnim veseljem i običajima. Kultna uvodna špica, kada putnik-namjernik pita domaćina kako se zove selo a on odgovara “Veselo”, te tako otvara vrata igri riječima, i dan danas je urezana u sjećanje mnogima.

Ovaj novinar, boem, tekstopisac i putnik je svoj životni put zaustavio 1995. godine u svom stanu na okupiranoj Grbavici. Umro je od srčanog udara.

Sarajlije čuvaju uspomenu na ovog humoristu tako što su dva nebodera na Marindvoru nazvali po dva popularna Škrbina lika iz humorističkih radio-emisija – po Momi i Uzeiru koji su uspjeli preživjeti sve nacionalističke prevrate ovog varljivog vremena.

Nikola Škrba je napisao brojne pjesme pod utjecajem sevdalinki najpoznatija je svakako ‘Tebi majko misli lete” koja je doživjela mnoge obrade raznih izvođača.

Sarađivao je sa mnogim pjevačima narodne muzike među kojima je najpoznatiji Safet Isović, na čijim su albumima iz 1966 godine, koji je izdao Jugoton, pjesme pod imenom ” Sve djevojke iz mahale” i “Oj,Zekija”, na albumu koji je kao singl izdat 1974 pjesma “Stara staza”, zatim pjesma na albumu 80te godine “U baštici ruža vene”, te „Sve behara i sve cvjeta“ kao i mnoge druge manje poznate.

Sevdalinka
Potpiši peticiju