Husein Kurtagić

 

Husein Kurtagić rođen je 29.01.1938. godine u Trebinju. Kao dijete izgubio je vid ranjavanjem bombom 1945. godine. I pored liječenja i dvije operacije nije mu vraćen vid, te je kao sedmogodišnje dijete poslat na školovanje u Beograd u instituciju za obrazovanje slijepe djece.

Po dolasku u Sarajevo 1957. godine bio je primljen na audiciju Radio Sarajeva i tako postao redovni solista sa nepunih 19 godina. Istovremeno, počeo se baviti komponiranjem pjesama u duhu narodnog melosa i učestvovao je uspješno na mnogim festivalima narodne muzike, posebno na festivalu “Ilidža” i “Beogradski sabor”. Na ovim festivalima je nastupao i kao interpretator i kao autor.

Svoje prve ploče počeo je snimati 1960. godine, a bio je i ekskluzivni izvođač tada najveće industrije gramofonskih ploča, “Jugoton” iz Zagreba.

Za ovu kuću snimio je veliki broj ploča iz vlastitog opusa ali je snimao i pjesme drugih autora.

Većina njegovih izdanja bili su prodavana u velikim tiražima, a od njegovih kompozicija bile su najpoznatije pjesme: “Bol bolujem draga”, “Ima jedna cura u sokaku mome”, “Moj život je rijeka bez obale” i mnoge druge. Ipak, najuspjelija njegova kompozicija je “Ne klepeći nanulama” na tekst Ibrahima Dedića, koja je snimljena u 26 aranžmana i verzija.

Prema podacima diskografskih kuća i mnogobrojnim anketama, ova pjesma je nauspjelija melodija komponovane narodne muzike svih vremena.

Paralelno sa pjevačkom karijerom, bavio se i organizacijom estrade, pa je tako, kao estradni menadžer, radeći za mnoge koncertne agencije organizirao bezbroj koncerata svih žanrova muzike.

Početkom 2008. godine napisao je knjigu pod nazivom “Muzika mog vremena”.

Husein Kurtagić preminuo je 27. novembra 2008. godine u Sarajevu.

Sevdalinka
Potpiši peticiju