Nada Mamula

Nada Mamula (Vukičević), rođena 09. januara 1927. godine u Beogradu, je bila domaća pjevačica narodnih pjesama i jedan od najboljih izvođača sevdalinki s jugoslavenskih prostora.

Udajom za Nikolu Mamulu, odlazi u Sarajevo, i tu, u srcu sevdaha, upoznaje se sa sevdalinkom. Ostalo je zabilježeno da joj je prva sevdalinka, koju je zapjevala, bila, “Ah, meraka u večeri rane!” Nizali su se za tim bezbrojne nezaboravne interpretacije sevdah pjesme, ali i komponovanih pjesama, pisanih u duhu tradicionalne narodne muzike.

U arhivima Radio Beograda, Radio Novog Sada i Radio Sarajeva je ostavila preko 150 interpretacija sevdalinki, kao i tradicionalnih pjesama sa prostora Srbije. Bila je jedan od najpopularnijih pjevača ondašnje Jugoslavije.

Tokom svoje karijere sarađivala je sa mnogima, počevši sa Vojom Trifunovićem u Radio Beogradu, velikim Vlastimirom Pavlovićem – Carevcem, (sa kojim je snimila svoju prvu ploču), da bi nastavila sa tamburašima Joze Penave i Makse Popova, sa Ismetom Alajbegovićem Šerbom, sa Jovicom i Ratomirom Petkovićem, sa Radojkom i Tinetom Živković, sa Ljubišom Pavkovićem, i sa još mnogim drugim, velikim muzičarima.

Gubitak voljenog saputnika, teško podnosi i to postaje uzrok njenog naglog povlačenja sa scene. Nakon smrti supruga održala je oproštajni koncert u sarajevskom “Domu mladih”, pojavila se na koncertu posvećenom Jozi Penavi, otputovala na jedno gostovanje u Kanadu. Više nije nastupala!

Umrla je u Beogradu 11. oktobra 2001. godine.

 

Sevdalinka
Potpiši peticiju