Zora Dubljević

Zora Dubljević rođena je 7. augusta 1938. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Pravni fakultet na Sarajevskom univerzitetu. Sevdalinka je u njenom srcu još od ranog djetinjstva, dok slušajući pjevanje uz harmoniku gospođe Fatime Poriječanin („Ja imadoh pet sinova k'o pet gorskih vila“), kao i druge pjesme, i sama uspješno pjevuši te melodije, što joj je bio motiv i polet za njeno pjevanje.

Njena ljubav za pjesmom sve više je rasla, tako da je pjevala u svim prigodama: u društvu, školskim zabavama, a kao gimnazijalka u KUD-u “Miljenko Cvitković” te kao student u KUD-u “Slobodan Princip Seljo”. Kroz članstvo u ovim društvima ona  se usavršavala kao pjevač i sve više oblikovala svoj glas i repertoar. KUD “Slobodan Princip Seljo” bio je rasadnik budućih vrhunskih solista sevdalinke.

Pored nje tu su bili Isović, Jerlagić, Berberović, Polovina, Deović i drugi. 1958. godine javila  se na audiciju Radio Sarajeva i bila primljena. Njena pjesma i njen glas na talasima radija odmah su bili prepoznatljivi i na prečac osvojili simpatije slušalaca. Za kratko vrijeme postala je ljubimac publike, izuzetno popularna i tražena pjevačica.

Popularnost je rasla, pa je interes “Jugotona” iz Zagreba za snimanje ploče došao kao normalna posljedica. Prva ploča snimljena je u saradnji sa Ismetom Alajbegovićem – Šerbom koji je napisao muziku, a tekst Nikola Škrba za pjesmu “Oj mjeseče bekrijo”. Ta ploča je prodata u vrlo kratkom periodu u rekordnih preko 100.000 primjeraka i njoj obezbjedila prvu Zlatnu ploču u Bosni i Hercegovini. Sa velikom ljubavlju i sa puno utrošenog rada prikupljala je izvorne narodne pjesme koje su bile temelj njenog repertoara. Njih je sa pažnjom odabirala, glasom oblikovala i pjevala. Po njima je bila prepoznatljiva, popularna, a njeno pjevanje nadasve cijenjeno.

Sevdalinka
Potpiši peticiju