Božo Vrećo

Božo Vrećo, rođen 18.10.1983 u Foči / Bosna i Hercegovina, je interpretator, autor i kompozitor sevdalinke, tradicionalne bosansko-hercegovačke pjesme, koja je nastala kao izraz nesretne i neuzvraćene ljubavne žudnje, melanholije, čežnje i boli i stoljećima je prenošena u usmenoj, kasnije i u pismenoj formi;

On pripada novoj generaciji umjetnika i bio je prvi, koji je nakon pedeset godina, napisao i ispjevao sopstvene tekstove novonastalih sevdalinki.

Božo Vrećo je djetinjstvo proveo u Foči.
Veliki utjecaj na njegovu ljubav prema Sevdalinci dolazi i utjecajem njegove majke, koja je uvijek slušala radijske postaje sa starogradskom muzikom i sevdalinkama, on ju smatra svojom Muzom i njoj posvećuje sav svoj umjetnički rad i nadahnuće.

Nakon završetka fakulteta u Beogradu, kojeg završava kao magistar arheologije, odlučuje se za selidbu iz Beograda u Sarajevo. U Meki sevdaha, kako mnogi nazivaju Sarajevo, uspjeva sa svojim eksperimentalnim pristupom glasu i povratku na prapočetak ispjevavanja sevdalinki na suho iliti a cappella privući toliku pažnju, da ga poslije izvjesnog vremena i sam slavni New York Times naziva osobom sa anđeoskim glasom.

2013. godine osniva bend “Halka”, zajedno sa Dinom Šukalo, Edvinom Hadžićem, Adisom Sirbubalo i Anesom Beglerbegovićem. Dva uspješna albuma, “Halka” i “O ljubavi”, su rezultat te saradnje i mnogo koncerata širom regiona i Evrope u tri i pol godine zajedničkog rada.

Božo Vrećo 2014. godine, ponukan sve većim solo angažmanom na slavnim festivalima širom Evrope, otpočinje fokusirano svoju solo karijeru, motivisan ljubavlju da javnosti prezentira svoje autorske tekstove i kompozicije. Na taj način želi etablirati svoj autentičan i osebujan izričaj, kako vokalno tako i vizualno. Kao i sevdalinka poistovjećuje se sa bezrodnošću i time glorificira dualnost kao kariku, koja uz njegov poseban kastrato glas uvijek jeste na pijadestalu.

Treći album “Moj sevdah” je u cijelosti otpjevan u a cappella verziji. Na njemu se nalaze prve autorske pjesme “Lejlija” i “Znaš li da se svakog dana molim”, koje doživljavaju renesansu sevdaha u svakom pogledu. To ga inspiriše i daje podstrek u daljem stvaranju, te njegov četvrti album „Pandora“ sadrži isključivo autorske pjesme i doživljava neviđene uspjehe širom Europe i svijeta.

Surađuje sa eminentnim muzičarima širom regiona i svijeta, a iz tih suradnji nastaju prava remek djela;

2016. godine objavljuje knjigu “Mila”, koja je posvećena njegovoj majci, autobiografski lirski roman, napisan u formi dnevnika i rasprodat u tri reizdanja.

Njegov peti album “Melek”, izdat u saradnji sa Croatia Records, objavljen je u julu 2018. godine.

Njegova muzika je dijelom dokumentarnih filmova, baletskih i teatarskih predstava.

Za novi film Lordana Zafranovića, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih reditelja, radit će kompletnu autorsku filmsku muziku.

Pored muzike i pisanja bavi se slikarstvom i modnim dizajnom.

Živi i radi u Sarajevu.

 

POSJETI BOŽU

Sevdalinka
Potpiši peticiju