Nezavisne novine:
I građani mogu pomoći da sevdalinka dođe do UNESCO-a

Radio Sarajevo:
Potpišimo peticiju jer sevdalinka zaslužuje mjesto u UNESCO-u!
11. Aprila 2020
Umihana Čuvidina – prva bošnjačka pjesnikinja
7. Maja 2020

Nezavisne novine:
I građani mogu pomoći da sevdalinka dođe do UNESCO-a

BANJALUKA – Sevdalinka mi je davala mir i tjerala me da više razmišljam o poetici i, što je najvažnije, pružala mi je mogućnost da se emocionalno izrazim. Kao da uvijek imate rezervnu varijantu.

Kao da imate mjesto, neku logu, gdje možete biti sami sa sobom bez ikakvih vanjskih uticaja, kaže Amira Medunjanin, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinki.

Već neko vrijeme postoji inicijativa da se sevdalinka uvrsti na UNESCO-ovu listu nematerijalnih kulturnih dobara, a sada je pokrenuta i peticija koju na linku sevdalinka.info/peticija mogu potpisati svi građani.

U sevdalinci su objedinjeni uticaji ukrajinskih, grčkih, rumunskih, ciganskih i sefardskih muzičkih formi, s posebnim naglaskom na osmanske. Prema pisanjima, do miješanja ovih uticaja došlo je u balkanskim gradovima kao svojevrsnim stjecištima različitih kultura, a posebno u BiH. Sevdah je riječ turskog porijekla i u prevodu znači ljubav.

Prijedlog za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalnih kulturnih dobara kreiran je u januaru 2017. godine i jedini je pravi put za očuvanje ovog bogatstva. Nažalost, trajanje postupka je zasad neizvjesno, a sam proces za nominaciju za UNESCO-ovu zaštitu je dugotrajan i zahtjevan, koji zahtijeva i obimnu dokumentaciju.

Cilj peticije je isključivo prikupljanje glasova podrške, kojim će se šira javnost upoznati o inicijativi uvrštavanja sevdalinke na UNESCO-ovu listu.

Istorijski značaj sevdalinke je ogroman, kaže istoričar i profesor na Univerzitetu u Tuzli Izet Šabotić.

“Sevdalinka je spomenik nacionalne kulture, ali i više od toga. Ona izlazi iz nacionalnih okvira, univerzalne vrijednosti u razmjerima svjetske javnosti. Ja se nadam da će ovaj pokušaj biti uspješan i da ćemo mi u dogledno vrijeme imati još jedan spomenik kulture na listi UNESCO-a, a to je jako važno za državu Bosnu i Hercegovinu, važno je i za njene narode, jer sevdalinku podjednako baštinimo svi”, rekao je Šabotić.

Bez obzira na definiciju, za sevdalinku se kaže da je to muzika od koje vam, nakon samo nekoliko nota, srce naraste od miline.

Nevjerovatan osjećaj je preslušavati snimke stare više od pola vijeka ili čak s početka dvadesetog vijeka na kojima su tonski zapisi interpretatora sevdalinke.

 

Nezavisne novine / 14.04.2020

Sevdalinka
Potpiši peticiju