Klix.ba:
Radi se na nominaciji sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa

Radio Slobodna Evropa:
Sevdalinka je kulturni fenomen vrijedan liste UNESCO-a
16. Juna 2012
Klix.ba:
Božo Vrećo u Bazilici Svetog Srca u Briselu: Želimo da sevdalinka što prije bude pod zaštitom UNESCO-a
18. Januara 2017

Klix.ba:
Radi se na nominaciji sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa

Predstavnici Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla, tokom današnjeg sastanka u Gradskoj upravi, obavijestili su gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o realizovanim aktivnostima u vezi sa nominacijom sevdalinke za upis na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Članovi Udruženja su, u saradnji sa Vesnom Isabegović, diplomiranom etnologinjom Muzeja istočne Bosne, podnijeli inicijativu Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-om, za nominaciju sevdalinke kao nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja i za upis na UNESCO listu nematerijalnog naslijeđa. Inicijativa je od strane Ministarstva civilnih poslova BiH, odnosno Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m prihvaćena i upućena u dalju proceduru.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović čestitao je članovima Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla na ukupnim aktivnostima koje provode u cilju očuvanja sevdalinke, kao jednog od najznačajnijih nematerijalnih dobara u okviru kulturno-historijskog naslijeđa u BiH.

“Da bi neko kulturno dobro bilo prihvaćeno od strane UNESCO-a, važno je da se njeguje kao dio postojećeg kulturnog naslijeđa, a zahvaljujući Udruženju muzičkih umjetnika Tuzla i Festivalu sevdalinke, koji se već skoro deset godina organizuje u Tuzli, ovaj, jedan od najvažnijih uvjeta je ispunjen i ja vam na tome zahvaljujem i čestitam”, izjavio je gradonačelnik Tuzle.

Tokom sastanka je razgovarano i o organizaciji 9. Festivala sevdalinke, koji će se održati u aprilu 2017. godine u Tuzli.

 

(Klix.ba / 12.01.2017)

Sevdalinka
Potpiši peticiju