Klix.ba:
Božo Vrećo u Bazilici Svetog Srca u Briselu: Želimo da sevdalinka što prije bude pod zaštitom UNESCO-a

Klix.ba:
Radi se na nominaciji sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa
12. Januara 2017
Nezavisne novine:
Sevdalinka zaslužuje da bude nasljeđe čovječanstva
29. Januara 2017

Klix.ba:
Božo Vrećo u Bazilici Svetog Srca u Briselu: Želimo da sevdalinka što prije bude pod zaštitom UNESCO-a

Bosanskohercegovački interpretator sevdalinki Božo Vrećo održaće 24. februara koncert u Bazilici Svetog Srca u Briselu (The National Basilica of the Sacred Heart).

Ovaj koncert je jedan od projekata kroz koje neprofitna kulturno-umjetnička asocijacija Gratiartis radi na predstavljanju sevdalinke u najboljem svijetlu u glavnom gradu Evrope, u cilju njenog uvrštavanja u nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a.

Božo Vrećo je u razgovoru za Klix.ba istakao kako je počastvovan nastupom u tako grandioznom i prekrasnom zdanju.

“Hrabro i snažno grabimo naprijed kako bi sevdalinka što prije dospjela pod zaštitu UNESCO-a kao dio našeg nematerijalnog blaga kojim se ponosimo”, rekao je Božo za Klix.ba.

Bazilika se rijetko daje na korišćenje za ovakve projekte, a na koncert su pozvani svi evropski parlamentarci, komesari i diplomate nastanjene u Briselu.

Repertoar će se sastojati od pjesama sa Božovog četvrtog albuma “Pandora”.

S obzirom na to da je Božo već imao dva nastupa u elitnim briselskim koncertnim salama, koji su bili rasprodati, neosporno je da belgijska publika, koja je pokazala interes za sevdalinku, željno očekuje ovu magičnu noć.

Izdavačka kuća Gratiartis planira u drugoj polovini ove godine da organizuje koncert Boža Vreće u Evropskom parlamentu u Briselu, a nakon toga pripremi i koncert u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

 

(Klix.ba / 18.01.2017)

Sevdalinka
Potpiši peticiju