Nedžad Salković

Nedžad Salković, rođen je 6. januara, 1941. godine u Tuzli, od majke Sahbe i oca Zaima.
Sa nepunih 18 godina imao je prvi javni nastup na talasima tadašnje Radio Tuzle sa pjesmom „Omer beže”.
Od tada počinje njegov uspon u vrhove tadašnje jugoslovenske estrade.

Aprila 1962. godine uz pratnju Narodnog orkestra pod upravom Vlastimira Pavlovića Carevca položio je vanrednu audiciju pred vrlo zahtjevnom komisijom i tako postao vokalni solista Radio Televizije Beograd, a nešto kasnije i Radio Sarajeva.
Od tada su prošle decenije, tako da je gospodin Nedžad Salković vokalni solista Radio Televizije Beograd skoro punih 57 godina, a godinu manje i ekskluzivac Produkcije gramofonskih ploča Radio Televizije Beograd (PGP RTB).

Veliki umjetnik i izuzetan čovjek je u aprilu 2021 godine obilježio jedinstven jubilej, 63 godine aktivnog profesionalnog druženja sa bosanskom sevdalinkom, promovirajući je širom svijeta. On ima običaj reći da je sevdalinka jedina neprolazna dama i da je ona njegov dobri ahbab (prijatelj). Za njega se s pravom može reći da spada u sami vrh tumača i interpretatora sevdalinke.

Dakle, 63 godine blistave, uspješne umjetničke karijere. To je gospodin Nedžad Salković – princ bosanske sevdalinke, kako ga zbog njegove elegancije, šarmantnog izgleda, prefinjenog ponašanja na sceni i pred TV kamerama prozvaše njegove kolege umjetnici.

Jednom prilikom Nedžad je izjavio: “Baveći se ovim poslom, čovjek je izložen raznim životnim izazovima i porocima. Međutim, zahvaljujući mom čvrstom karakteru, samokontroli, nepokolebljivosti i istrajnosti sam uspio da me te sve ružne stvari zaobiđu.”
Nedžad Salković sa svojim pjesmama razgaljuje, miluje i uvijek uspijeva da svoje emocije prenese na one koji ga slušaju, što je veoma zahtjevno. Tako mu je jednom prilikom njegov sugrađanin Tuzlak Muhamed Smajlović rekao: ” Nedžade, da sam slikar, ja bih naslikao tvoj glas i tvoju pjesmu”.

Nedžad je iskren i pošten, te druželjubiv čovjek, omiljen u svakom društvu, a prije svega je apsolutni profesionalac. Promovišući ljepotu bosanske sevdalinke obišao je više puta, skoro čitav svijet.

Snimio je preko 70 gramofonskih ploča, bezbroj audio i video kaseta, cd-ova i TV emisija. Dobitnik je preko 30 festivalskih nagrada. Često je u raznim medijima biran za pjevača i ličnost godine. Tokom blistave umjetničke karijere, dodjeljivana su mu mnogobrojna značajna umjetnička i društvena priznanja:

• Dobitnik je bezbroj srebrenih, platinastih i dijamantskih trofeja.
• Estradne nagrade Republike Bosne i Hercegovine, 1980. godine
• Estradne nagrade SR Jugoslavije (najveće umjetničko priznanje), 1986. godine
• Zvanje Akademik, Evropska akademija sektor umjetnosti, 2016. godine
• Oktobarska plaketa grada Tuzle 1982. i 1999. godine
• Orden Bratstva i Jedinstva sa zlatnim vijencem 1987. godine
• BH Muzički oskar za 2007. godinu
• Specijalna nagrada za očuvanje i promociju sevdalinke, Ilidžanski festival, 2017. godine
• Plaketa za životno djelo – Asocijacija izvođača i svirača, Sarajevo 2018. godine
• Plaketa za životno djelo – Art kuća sevdaha, Sarajevo, 2018. godine
• Zlatna plaketa za životno djelo – festival narodne muzike Bihać, 2018. godine
• Najveće priznanje Grada Tuzla za životno djelo – „Povelja Grada Tuzla” 2018. godine
• Orden Evropskog pokreta – zvanje kulturni ambasador BiH, Sarajevo, 2018. godine

Sevdalinka
Potpiši peticiju