Alma Subašić

Alma Subašić, rođena 30.05.1994. godine, je interpretatorica sevdalinke i pjeva od svoje desete godine života.

Očeva harmonika i kućni ambijent u kojem je Alma odrastala su je oblikovali, da je već sa nepunih 10 godina tako interpretirala sevdalinke i narodne pjesme, da su mnogi stručnjaci iz svijeta muzike savjetovali da odmah snimi svoj prvi album, kako bi ostalo zabilježeno ono što, kako su i sami govorili “nisu nikada do tada čuli”. Nakon festivala Narodne muzike u Konjicu na kojem odnosi jednoglasnu pobjedu, kako publike, tako i stručnog žirija, Alma polaže i audiciju u Javnom servisu Bosne i Hercegovine, te snima prvi singl “Veni moja ljubavi” za Radiotelevizijski arhiv, te potom završava i album pod nazivom “Pjesme u srcu i duši desetogodišnje djevojčice”, koji kasnije broji svoja tri izdanja.

Ubrzo slijedi i njen prvi solistički humanitarni koncert u rodnom gradu, gdje nastupa sa velikim orkestrom i tako oduševljava prisutne.

Nedugo za tim Alma snima i svoje prve autorske pjesme, nastupa na koncertima i festivalima, osvaja visoka pobjednička mjesta.

U Lisinskom prvi put nastupa i pjeva sevdalinke sa samo 12 godina i tradicionalno pjeva na koncertima “Sevdah u Lisinskom”.

Završava usporedo osnovnu i muzičku školu, potom Gimnaziju. Jedna od najmlađih interpretatorica sevdaha predstavljala je BiH, bosansku tradiciju i kulturu kroz izvođenje sevdalinki širom svijeta zajedno sa eminentnim imenima sevdaha poput Hanke Paldum, Mehe Puzić, Zehre Deović i Bebe Selimović.

Snimila je značajan broj sevdalinki za arhiv radio-televizije BiH. Pjevala je u brojnim koncertnim dvoranama: Benaroya Hall Seattle, USA, Beethoven Hall Stuttgart, Ataturk Hall Istanbul, Kulturni centar Toronto, Kanada, Sava centar Beograd, Dom Sindikata Beograd, Narodno pozorište Sarajevo.

Dobitnica je BiH Oskara za otkriće godine i nagradu za najboljeg debitanta na Ilidžanskom festivalu.

Predstavljala je bosanski sevdah i tradiciju širom svijeta (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Njemačka, Austrija, Švedska, Poljska, Kanada, Amerika). Kažu da njen glas dira tamo gdje nas rijetko što u životu dotakne.

 

Danas Alma ima 25 godine (2019), nedavno je stekla zvanje diplomirane arhitektice i nastavlja da pjeva i njeguje sevdah.

 

POSJETI ALMU

Sevdalinka
Potpiši peticiju