Damir Galijašević

 

Damir Galijašević, rođen u Rijeci, Republika Hrvatska, 03. 05. 1996. godine.
Djetinjstvo proveo u Tešnju, gdje je završio i osnovnu školu i gimnaziju.
Godine 2015. upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, gdje je 2019. godine diplomirao, a u julu 2020. godine i magistrirao, oboje u klasi red.prof.dr. Tamare Karača-Beljak. Saradnik Muzičke produkcije JS BHRT-a od marta 2019. godine, uposlenik Muzičke produkcije JS BHRT-a od novembra 2020. godine. Kao solist na harmonici ili sa privatnim muzičkim ansamblom, pratio sve najznačajnije izvođače sevdalinke i narodne muzike BiH današnjice. Godine 2012., u ekipi Vehida Gunića bio predstavnik Bosne i Hercegovine na Međunarodnom kulturnom festivalu u Ankari (Turska). Učesnik brojnih festivala, koncerata i večeri sevdaha širom Bosne i Hercegovine, regiona i Europe. U nekoliko navrata organizator večeri sevdaha u okviru kulturne manifestacije „Baščaršijske noći“ u Sarajevu. Osnivač i dugogodišnji umjetnički rukovodilac Udruženja „Omladinski ansambl Tešanj“, rukovodilac orkestra Udruženja muzičara „Alkatmeri“ Tešanj. Jedno vrijeme rukovodio orkestrima KUD „Saobraćajac“ Sarajevo i KUD „Pobjeda“ Tešanj. Dobitnik priznanja „Bh. muzički oskar“ kao najbolji mladi muzičar Bosne i Hercegovine 2017. godine.

Kao autor pjesama na tragu gradske muzičke tradicije Bosne i Hercegovine, učesnik svih bh. festivala narodne muzike: Ilidža, Tuzla, Bihać… Neke od tih kompozicija izvodili su najznačajniji izvođači sevdalinke u Bosni i Hercegovini: Sejo Pitić, Ferid Avdić, Hamid Ragipović Besko, Alma Subašić, Andrija Števanić, Ibro Selmanović… Godine 2019. dobitnik nagrade za najbolju kompoziciju na Festivalu „Sevdalinko, u srcu te nosim“ u Tuzli, te kao autor pobjedničke kompozicije, dobitnik prve nagrade „Safet Isović“. U februaru 2020.
godine dobitnik nagrade „Dražen Ričl“ za najboljeg mladog autora od strane Asocijacije kompozitora/muzičkih stvaralaca (AMUS). Zapažena i saradnja sa poznatim hitmejkerom folk muzike Nazifom Gljivom. Kao etnomuzikolog, izlagao na studentskim tribinama u organizaciji Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju i Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju, te bio učesnik Regionalnih susreta studenata etnomuzikologije i etnokoreologije u organizaciji Katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u martu 2019. godine. Objavljivao u studentskim časopisima Modus musicus, te u Gračaničkom glasniku. Član Nacionalnog komiteta BiH ICTM-a (The International Council for Traditional Music).
Godine 2021. osnovao Fondaciju SEVDAH u Sarajevu, čiji je i direktor.

Živi i radi u Sarajevu.

 

POSJETI DAMIRA

Sevdalinka
Potpiši peticiju