Nedeljko Bilkić

 

 

Nedeljko Bilkić, rođen 03. marta 1941. godine u Bugojnu, poznati je interpretator sevdalinki i narodne muzike.
U ratu je ostao bez oca, pa ga je odgajila majka, koja je bila muzikalna, a i njena braća su bili muzičari, svirali su violinu, harmoniku i prim. Tako je mali Nedeljko rastao uz pjesmu, bosansku sevdalinku.

Kao vojni stipendista završio je srednju tehničku školu u Kragujevcu i došao u Beograd na studije mašinstva. Odmah je položio audiciju i bio primljen na Radio Beograd, pa je uporedo studirao i pjevao. Bio je gost na koncertu Safeta Isovića, koji mu je preporučio da školuje glas, jer je veoma talentovan. Nedeljko je pošao na časove solfeđa (solfeggio) i pjevanja kod operske pjevačice Anite Mezetove. Šansa mu se ukazala na „Ilidži 65“ kada je otpjevao pjesmu „Ne pitaj me stara majko“, koju je odbio Safet Isović. Nedeljko je pobjedio te godine, a niz pobjeda se nastavio, sedam na Ilidži i dve na Beogradskom Saboru.

Postao je veoma popularan, i njegova najveća popularnost potrajala je slijedećih petnaest godina. On je autor većine svojih pjesama (300), a snimio je preko šest stotina. Snimio je preko 30 albuma i 80 singlica. Njegov najveći hit je pjesma „ Krčma u planini“. Pjesma je nastala 1968.godine, kada je grupa pjevača na turneji svratila u kafanu na planini Komar, iznad Travnika. Operski pjevač Miroslav Čonkić je dobio inspiraciju i za pet minuta napisao tekst, Nedeljko je komponovao, a Radojka Živković je napravila aranžman. Pjesma je preko noći postala popularna, i danas je rado izvođena, u svim prilikama, i kad se tuguje i kad se raduje.

Nedeljko Bilkić je dobitnik brojnih priznanja, prvi „Zlatni mikrofon“ Radio Beograda 1968.godine dodjeljen je baš njemu. Bio je pjevač godine 1968. i 1974. Oženjen je pjevačicom Dušicom Bilkić i imaju dva sina. 1982.godine preselio se sa porodicom u Kanadu i tamo proveo narednih 15 godina. Sada živi u Beogradu, gdje povremeno i nastupa.

DISKOGRAFIJA

Sevdalinka
Potpiši peticiju